Top 10: Beste voortenten voor caravans van 2024!
Zo kun je uiteindelijk zelf de beste keuze maken. Alvast veel plezier met de nieuwe voortent voor je caravan!
1. Isabella Ventura Pacific D300 (beste prijs-kwaliteit)
2. Unikka Wonderland (beste opblaasbare voortent)
3. Dorema Casa Contenta 240 (beste goedkope voortent)
4. Dorema Dor Mistral All Season (beste voortent snel opzetten)
5. Dorema Daytona XL270 (beste all-season voortent)
6. Isabella Penta Etna (beste zeer diepe voortent)
7. Dorema Lugano XL300 (beste waterdichte voortent)
8. Walker Atrium 300 (beste panorama voortent)
9. Outwell Newburg 160 bus (beste voortent bus)
10. Eurotrail Caravan Tent Siena (beste tent & luifel)
Nr. 1: Isabella Ventura Pacific D300 voortent
De winnaar uit ons onderzoek is de Isabella Ventura Pacific D300 voortent voor caravans! Deze voortent heeft wat ons betreft de beste prijs-kwaliteit verhouding. Het is een stijlvolle, lichtgewicht en betaalbare voortent die makkelijk op te zetten is.
De kwaliteit van Isabella voortenten is in één woord uitstekend. Kijk je op de camping rond dan zul je heel wat voortenten aan caravans zien van het merk Isabelle. Het is dan ook niet voor niets dat veel kampeerders een Isabella voortent voor hun caravan kopen.
Alle voor- en zijwanden van deze voortent hebben stevige afgedekte ritsen en kunnen daarnaast geheel of gedeeltelijk worden uitgeritst tot een veranda. Dit maakt de Pacific D300 voortent ook geschikt als diepe (3 mtr) zonluifel bij een kortere verblijf.
Kenmerkend voor de Isabella voortent is de kwaliteit, buitengewone detaillering en afwerking. Ten opzichte van andere merken is te zien dat ze hier bij Isabella extra aandacht aan besteed. Isabella voortenten staan bekend als duur, toch is dit type van de Isabella voortenten voor caravans erg aantrekkelijk is prijs!
Voordelen:
Nadelen:
Waar verkrijgbaar?
Bij Vrijbuiter.nl (check prijs)
Een voortent die steeds populairder wordt is de opblaasbare voortent voor caravans. De Unikka Wonderland voortent kan je in enkele minuten opblazen en weer leeg laten lopen. Zo is de tent verkrijgbaar in twee maten en te bevestigen aan de meeste caravans en campers.
Het tentdoek van deze voortent voor caravans is gemaakt van robuust en uv-bestendig 210D-materiaal. Hiermee ben je er zeker van dat je bij zonnig weer beschermd bent tegen schadelijke Uv-straling. Daarnaast kan je ervan op aan dat het tentdoek bij normaal gebruik lang mee kan gaan.
Dankzij de snelle en eenvoudige manier van opzetten, ben je snel klaar en hoef je fysiek weinig arbeid te verrichten om de voortent aan je caravan of camper te bevestigen. Zeker als je rugklachten hebt of een dagje ouder wordt is dit erg fijn!
Voordelen:
Nadelen:
Waar verkrijgbaar?
Bij Amazon.nl (check prijs)
De Dorema Casa Contenta is de beste voortent voor beginnende kampeerders en mensen die niet te veel aan hun nieuwe voortent uit willen geven. Het is een goedkope voortent die enkele jaren meegaat en waar je tijdens de vakantie veel plezier van kan hebben.
De kwaliteit van de Dorema Casa Contenta voortent is goed. Het dak van de voortent is gemaakt van Ten Cate All Season doek en de zijwanden van ademend Klimatex doek (175 gr/m²).
Daarnaast is deze Dorema Casa Contenta voortent licht van gewicht en een ideale voortent om te gebruiken als vakantie- of reistent. Je hebt de keus uit diverse diktes stalen frame.
Voordelen:
Nadelen:
Waar verkrijgbaar?
Bij Vrijbuiter.nl (check prijs)
De Dorema Dor Mistral All Season voortent is de beste voortent als je deze simpele en snel op wilt zetten bij je caravan. Zo heeft deze tent 3 wanden en een deur die je snel opzet en weer afbreekt als je een paar dagen met de caravan ergens staat.
Deze Dorema voortent voor caravans zet je in elkaar met stalen stangen. Dit vergt wat meer energie en inzet dan bij een opblaasbare voortent voor je caravan. Het tentdoek is makkelijk en snel vast te maken aan de caravan door de pees van het tentdoek door de peeslijst van de caravan te halen.
Het tentdoek is van goede kwaliteit en geschikt voor alle seizoenen in het jaar. Of je nu in de winter, de lente de zomer of de herfst gaat kamperen. Deze voortent kan je overal mee naar toe nemen en overal opzetten. Dankzij de deuringang kan je deze voortent makkelijk in en uit.
Voordelen:
Nadelen:
Waar verkrijgbaar?
Bij Vrijbuiter.nl (check prijs)
De Dorema Daytona XL270 is de beste voortent als je op zoek bent naar een All-Season voortent voor je caravan. Het is een zeer voordelige voortent die gemaakt is van het sterke en bekende Ten Cate All Season tentdoek. Dit tentdoek heeft een lange levensduur en is makkelijk schoon te maken.
Een voordeel is dat alle wanden uitritsbaar zijn en als je de voorwand verwijderd heb je een luifel/veranda om onder te zitten. Bij warm weer kan de warmte dan goed weg en bij regenachtig weer zit je droog. Ook houdt deze voortent ook wind tegen.
Het tentdoek is van zeer goede kwaliteit en geschikt voor alle seizoenen in het jaar. Het maakt dan ook niet uit of je in de winter, de lente de zomer of de herfst gaat kamperen. Deze voortent kan je heel het jaar neerzetten.
Wel is het verstandig om in de herfst, winter en lente de voortent goed te beschermen tegen hevige weersomstandigheden. Denk daarbij aan extra stormstangen, dakliggers en stormbanden. Eventueel kan je ook voor een palletvloer kiezen en daar de stangen op vast schroeven. Wat een zeer stevige constructie is bij hevige windstoten!
Voordelen:
Nadelen:
Waar verkrijgbaar?
Bij Vrijbuiter.nl (check prijs)
Welke maat voortent je nodig hebt, is van twee factoren afhankelijk:
Factor 1: De omloopmaat van de voortent. Hoe je deze omloopmaat moet meten, staat hieronder uitgelegd.
Factor 2: De fabrikant van de voortent. Niet alle fabrikanten/merken houden dezelfde maten en lengtes aan.
Check dit daarom goed per fabrikant!
Gelukkig heeft elke fabrikant hier een handige maattabel voor opgesteld.
Om de juiste voortent voor je caravan uit te kunnen kiezen, moet je goed naar de omloopmaat van je caravan kijken.
Deze omloopmaat meet je als volgt:
Stap 1: Zet de caravan waterpas op de wielen, zonder gebruik te maken van de uitgedraaide steunen.
Stap 2: Meet nu de lengte vanaf de grond onder de caravanrail heen naar boven.
Stap 3: Meet de lengte direct door de caravanrail heen.
Stap 4: Meet de lengte nu weer naar beneden toe.
Stap 5: De totale lengte die je gemeten hebt, is de omloopmaat
Tip: gebruik hier een touw voor. Je kunt de omloopmaat met het touw gemakkelijk met bovenstaande stappen opmeten. Vervolgens meet je wat de totale lengte van het touw is. Je weet nu nauwkeurig wat de omloopmaat is!
Bekijk ook onderstaand filmpje 👇
Het uitkiezen van een caravanvoortent is een leuke klus. Je moet immers nauwkeurig de omloopmaat berekenen, maar je moet ook nog over je eigen wensen nadenken. Op welke manier wil je bijvoorbeeld gebruik maken van de voortent bij je caravan? Je kunt in ieder geval uit meerdere soorten kiezen:
Voortent voor seizoenskampeerders:
Wil je de voortent een heel seizoen lang staan? Kies dan voor een voortent van dikker materiaal.
Voortent caravan voor rondtrekken:
Een voortent voor rondtrekkers moet zo snel mogelijk op te zetten en af te tuigen zijn. Ook moet de voortent bij voorkeur zo licht mogelijk zijn.
Voortent caravan voor beginnend kampeerder:
Als beginnend kampeerder kies je het beste voor een zo’n simpel mogelijke voortent. Geef ook niet in één keer teveel geld uit, aangezien je wellicht nog niet weet of kamperen (met een voortent) wel iets voor jou is.
Voortent caravan jaarplaats:
Een voortent die je het gehele jaar wilt gebruiken, moet van een PVC coating voorzien zijn. Het advies is om te kiezen voor een voortent met een PVC coating aan zowel de binnen- als buitenkant. Dankzij deze coating is de tent goed bestand tegen alle weersomstandigheden.
Voortent caravan gezinsvakantie.
Voor een gezinsvakantie is het wenselijk dat de voortent zo groot mogelijk is. Hiermee creëer je extra ruimte waar jullie veel tijd door kunnen brengen.
‘Standaard’ Caravanvoortenten.
Deze voortenten worden in ongekend veel varianten aangeboden. Het is lastig om deze voortenten te omschrijven, maar ‘basic’ is wellicht de juiste typering.
Lichtgewicht voortenten.
De lichtgewicht voortenten zijn ideaal voor rondtrekkers. Als je regelmatig de voortent op moet zetten, doe je dit bij voorkeur zo makkelijk mogelijk. En voor rondtrekkers komt het minieme gewicht uiteraard ook heel goed van pas.
Wintervoortent caravan.
Een wintervoortent is een stuk dikker dan een normale voortent. Hierdoor hoef je in de tent zelf niet al te veel kou te lijden tijdens de wintermaanden.
Opblaasbare voortent caravan.
Zo’n voortent beschikt niet over tentstokken, maar over luchtslangen. Deze slangen kun je snel met lucht vullen, waardoor je deze tent snel en makkelijk opzet.
Caravan voortenten worden in veel materialen aangeboden.
Wat het juiste materiaal voor jouw nieuwe voortent is, hangt vooral van het gewenste gebruik af.
Wil je de voortent vooral in de zomerperiode gebruiken? Kies dan voor een voortent van katoen of een combinatie van katoen en polyester.
Wil je de voortent zo snel mogelijk op kunnen zetten en weer af kunnen breken?
Kies dan voor een tent van gecoat doek; dit materiaal brengt een miniem gewicht met zich mee.
Wil je het gehele jaar door van je voortent gebruik kunnen maken?
Kies dan voor een dikker en zwaarder materiaal, zoals synthetisch doek.
Dit materiaal houdt de warmte beter vast, is een stuk duurzamer en is veelal ook nog van een coating voorzien.
Ben je van plan om in de winter te kamperen?
Kies dan voor een voortent van synthetisch materiaal.
Dit materiaal moet aan zowel de binnen- als buitenkant van een PVC coating voorzien zijn.
Je hebt niet alleen met de materiaal van de tent zelf te maken, maar ook met het frame.
Een goed frame is de basis van je voortent en kan veel ellende voorkomen!
Het materiaal van je voortent frame is afhankelijk van je manier van kamperen.
Wil je graag rondtrekken en hoeft het frame geen zware weersomstandigheden aan te kunnen?
In dat geval past een aluminium of carbon frame het beste, omdat dit een licht gewicht frame is.
Het voordeel van dit type frame is dat ze veel lichter van gewicht zijn dan een stalen voortent frame.
Hierdoor wordt het op- en afbreken van de voortent van je caravan makkelijker en heb je minder gewicht mee te zeulen.
Een nadeel is dat aluminium en carbon/glasfiber frames wel kwetsbaarder zijn dan stalen voortent frames.
Ga je voor een winter- of seizoens plek? dan is een stalen frame een goede keus!
Het tentdoek van dit type tent is vaak gemaakt van zwaar materiaal. Staal kan goed tegen meer uitdagende weersomstandigheden.
Het nadeel is dat dit frame wel zwaarder is om te vervoeren en op te zetten.
Zelf hebben we op onze seizoensplek aan de kust te maken gehad met flinke storm 🌪️ en waren maar wat blij dat we een stalen frame in onze voortent hadden geplaatst. Dankzij de extra stormstangen, dakliggers en stormbanden over het dak die de klappen van het tentdoek opvingen, is de voortent goed blijven staan terwijl de voortenten om ons heen vrijwel allemaal schade hadden...
Voorbeeld twee soorten materiaal voortent frame 👇
Daarnaast is er nog het verschil: de manier van vastzetten van het voortent frame.
Dit kan op twee manieren:
Manier 1: Traditionele vleugel moertjes
Hiermee draai je het frame stevig aan elkaar. Het nadeel is dat je hiermee vrij lang bezig bent en de moertjes kunnen ook voor schade aan het frame zorgen. Daarnaast kunnen deze vleugelmoeren ook doordraaien. Wij zijn dan ook meer fan van de PowerGrip klem.
Manier 2: PowerGrip klem
De opzettijd van de voortent van je caravan is met dit systeem snellere en het frame beschadigd niet. (Geen last van de deuken in het frame)
Voorbeeld twee soorten materiaal voortent frame 👇
Wil je een nieuwe voortent voor je caravan aanschaffen?
Kies dan voor een voortent van één van onderstaande merken:
Voortent Dorema
Voortent Isabella
Voortent Hypercamp
Voortent Brand
Voortent Goldcamp
Voortent Walker
Voortent Westfield
Heb je behoefte aan een extra slaapplek bij je caravan? Als je een goede voortent hebt, kun je hier probleemloos een slaapcabine/binnentent of erker voor gebruiken. De slaapcabine plaats je in de voortent, waarmee je een extra slaapplek creëert.
Wil je liever geen slaapcabine in de voortent maar extra slaapruimte naast de voortent? Dan kun je er voor kiezen om een erker aan de voortent te bevestigen.
Je hebt gelukkig uit meerdere slaapcabines of erkers de keuze, waardoor je deze perfect af kunt stemmen op de voortent van je caravan.
Voorkom lekkage in de voortent! Lekkage aan de voortent ontstaat vaak door te weinig of verkeerd onderhoud. Sta je met de voortent regelmatig of voor een langere periode in een zeelucht dat zout bevat, dan komt er zout op het tentdoek zitten. Dit zout tast de impregnering van de voortent aan. Daarnaast zorgt vogelpoep, bladluizen, stuifmeel en luchtvervuiling ook voor het aantasten van het tentdoek. Verwijder je dit vuil niet met enig regelmaat dan zullen er gaatjes in het tentdoek ontstaan. Daarom is het erg belangrijk om de voortent van je caravan regelmatig te reinigen.
Voor een voortent opzetten moet je enig geduld hebben. Dat is ook het geval bij het onderhouden van een voortent van je caravan.
Volg hiervoor onderstaande tips op:
Tip 1: Maak de voortent regelmatig schoon.
Gebruik hier geen agressieve schoonmaakmiddelen voor, maar gebruik alleen water.
De naden van de voortent zijn kwetsbaar. Let er bij het reinigen op dat je deze probeert te vermijden.
In de praktijk kan dit lastig zijn, omdat hier ook vaak (groen) vuil aan zit. Poets dit er met beleid vanaf.
Zelf reinigen wij het tentdoek van de voortent van onze caravan met Ultramar Tent Shampoo.
Een krachtige reiniger die speciaal voor dit soort reinigingsklussen is gemaakt.
➡️ Als je merkt dat er water door de naden van je voortent komt, dan kun je deze waterdicht maken met het Nadendicht Rolsysteem van 123.
Tip 2: Impregneer de tent voor het eerste gebruik.
Voordat je de voortent voor het eerst gaat gebruiken, moet je de tent impregneren.
Dit kan je bijvoorbeeld doen met de Ultramar Tent Protector, waar we zelf goede ervaringen mee hebben.
Hiermee maak je de voortent waterdicht en waterafstotend.
Tip 3: Ruim de tent netjes op.
Het is ook van essentieel belang dat je de tent na elk gebruik goed opruimt.
Ruim de tent nooit op als deze nat is; hiermee voorkom je dat er schimmel op de tent ontstaat.
Op deze manier voorkom je lekkage en verleng je de levensduur van de voortent aan je caravan!
Isabella Ventura Pacific D300 voortent
Unikka Wonderland voortent caravan
Hypercamp voortent
caravan
- Top 10 beste hangmatten [+ handige tips!] >>
- 10x beste skottelbraais voor op vakantie >>
Op dit moment is de beste voortent voor caravans de Isabella Ventura Pacific D300. Deze voortent is de winnaar uit ons onderzoek, omdat dit een stijlvolle en betaalbare voortent is die makkelijk op te zetten is.
Wat is de beste opblaasbare voortent voor mijn caravan?
Een voortent die steeds populairder wordt is de opblaasbare voortent voor caravans. De Unikka Wonderland voortent is in enkele minuten opgeblazen en weer leeg te laten lopen. Zo is de tent verkrijgbaar in twee maten en te bevestigen aan de meeste caravans en campers.
Welk voortentframe is de beste keuze voor de voortent van mijn caravan?
Een goed frame is de basis van je voortent en kan veel ellende voorkomen! De beste keuze voor een voortent frame is afhankelijk van je manier van kamperen. Wil je graag rondtrekken en hoeft het frame geen zware weersomstandigheden aan te kunnen? In dat geval past een aluminium of carbon frame het beste, omdat dit een licht gewicht frame is. Dit frame is licht van gewicht maar wel kwetsbaarder dan een stalen frame.
Ga je voor een winter- of seizoens plek? dan is een stalen frame een goede keus! Staal kan goed tegen meer uitdagende weersomstandigheden. Het nadeel is dat dit frame wel zwaarder is om te vervoeren en op te zetten.
Hoe creëer ik extra slaapruimte in de voortent van mijn caravan?
Als je een goede voortent hebt kan je hier een slaapcabine/binnentent in plaatsen of je bevestigd een erker aan de zijkant voor extra ruimte naast de voortent van je caravan. Op die manier kan je eenvoudig en vrij snel een extra slaapplek creëren tijdens jullie vakantie.
Hoe kan ik de voortent van mijn caravan beschermen tegen storm?
Om te voorkomen dat de tent kapot waait kan je het beste gebruik maken van extra stormstangen om de voortent extra stevig neer te zetten. Daarnaast is aan te raden om stormbanden te gebruiken, zodat het tentdoek minder klappert bij harde wind.
Welk onderhoud heeft een voortent voor caravans nodig?
Om lekkage en slijtage van je tent te voorkomen is het raadzaam om deze regelmatig schoon te maken. Zo kan het zijn dat er vogelpoep, groene aanslag of ander vuil op het tentdoek zit. Dit zorgt zeker bij een brandende zon sneller voor schade aan het tentdoek. Om dit te voorkomen raden we je aan om de voortent van je caravan regelmatig te reinigen met Ultramar Shampoo en deze één of twee keer op een jaar na te behandelen met Ultramar tent protector (bescherming tegen aanhechten vuil!). Op die manier voorkom je dat je voortent snel slijt.
De voortent van mijn caravan lekt op de naden, wat nu?
Als je merkt dat er water door de naden van je voortent komt, dan kun je deze waterdicht maken met het Nadendicht Rolsysteem van 123.
Wat kost een voortent caravan?
De prijs voor een voortent varieert van ca. € 400,- tot ca. €5500,- . Bekijk hier de verschillende modellen.
Waar koop ik een goede voortent voor mijn caravan?
Uit ons onderzoek komt naar voren dat je online het beste een voortent voor je caravan kan kopen bij Vrijbuiter.nl of Bol.com of Amazon.nl of Kampeerwereld.nl