Beste-Chemisch-toilet-beste-chemisch-toilet-hoog-model-chemisch-toilet-vloeistof

Chemisch toilet kopen? Dit zijn de voor- en nadelen! [+ Tips]

Overweeg je om een chemisch toilet te kopen? Dan zoek je naar een goede en betaalbare oplossing om naar het toilet te kunnen op de camping, tijdens jullie road-trip of tijdens een verbouwing. Voordat je een uitgaaf doet wil je wel zeker weten of je er verstandig aan doet om een chemisch toilet te kopen, zeker als je er nog geen ervaring mee hebt.

In dit artikel hebben we alle voor- en nadelen van een chemisch toilet verzameld, zodat je uiteindelijk zelf de keus kan maken om wel of geen chemisch toilet te kopen!

Wat is een chemisch toilet?

Een chemisch toilet is bedoeld om ontlasting op te vangen. De ontlasting wordt opgevangen in een afvaltank waar toiletvloeistof in gedaan wordt om de ontlasting af te breken en nare luchtjes tegen te gaan. Het spoelwaterreservoir kan bediend worden met een hendel of knop en spoelt de toiletpot schoon. De afvaltank kan vol raken. Voor de frisheid is het aan te raden om de afvaltank 1x in de ca. 3-4 dagen leeg te maken bij een speciale stortplaats

Er zijn twee soorten chemische toiletten; inbouw toiletten en draagbare chemische toiletten. De inbouw toiletten worden ingebouwd in de camper of caravan en hebben vaak een normale toiletpot (zoals thuis). Onder dit toilet zit een casette die er aan de buitenkant van de caravan of camper uitgehaald kan worden om te worden geleegd.

Draagbare chemische toiletten (worden ook wel Porta-Potti genoemd), bestaat uit één geheel. Het is een soort doos waarvan het bovenste deel de toiletpot is en het onderste deel de afvaltank waar de ontlasting ingaat. Deze twee delen kunnen uit elkaar gehaald worden zodat de afvaltank geleegd kan worden.

In dit artikel kijken we vooral naar de draagbare chemische toiletten!
chemisch-toilet-kopen

Wat zijn de voor- en nadelen van een chemisch toilet?

Voordeel 1 - Keuze uit vast toilet of draagbaar

Wil je een chemisch toilet kopen dan zul je als eerste een keuze moeten maken tussen inbouw of draagbaar. Zo kun je er voor kiezen om in je caravan of camper een vast inbouw toilet te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je een vaste plek hebt waar het toilet staat en je hebt een ‘normale’ toiletpot net als thuis.

Is er geen plaats voor een vast inbouw toilet dan is een draagbaar chemisch toilet een aanrader. Het voordeel van een draagbaar chemisch toilet is dat je deze makkelijk op kan tillen, omdat ze erg compact zijn. Het beste chemische toilet is wat ons betreft de Thetford Porta Potti 365. Dit toilet gebruiken wij al jaren op de camping en wij zijn er erg tevreden over! Dit chemisch toilet is handig in gebruik en heeft een hoge zit, waardoor je comfortabel kan zitten. Daarnaast vinden we het fijn dat er zowel in de spoelwatertank als de afvaltank toiletvloeistof gedaan kan worden. Zo hou je het toilet lekker fris!

Voordeel 2 - Draagbaar chemisch toilet is overal te gebruiken

Kies je voor een draagbaar chemisch toilet dan kun je deze op iedere plek neerzetten. Of dit nu in de caravan of camper, in de voortent, een losse douche/wc tent of tijdens de verbouwing in jullie huis, het maakt allemaal niet uit. Een draagbaar chemisch toilet kun je overal neerzetten. Dit kan ook makkelijk zijn als je kinderen in een tent buiten de caravan of camper slapen. Je zet het draagbaar chemisch toilet gewoon buiten in een aparte tent en hebt geen last van nachtelijk bezoek in jullie caravan of camper. 

chemisch-toilet-kopen

Voordeel 3 - Betaalbare prijs

Overweeg je om een chemisch toilet te kopen dan is de prijs ook niet onbelangrijk. Er zijn al draagbare chemische toiletten van enkele tientjes tot honderden euro’s. De kunst is om niet te veel uit te geven, maar ook niet met een chemisch toilet te zitten die uiteindelijk niet bevalt. Zelf geven we liever een paar tientjes meer uit om zo comfortabel (normaal) te kunnen zitten en verzekerd te zijn van een fris toilet met toiletvloeistof en afvaltankvloeistof.

Een vast chemisch toilet kost al snel meer dan honderd euro en kan zelfs oplopen tot duizend euro. Wel heb je dan een chemisch toilet wat heel erg lijkt op het toilet wat je thuis hebt. Ga je liever voor een eenvoudig en goedkope keus, dan kun je ook voor een toilet met losse toiletemmer kiezen en die iedere dag even legen. Uiteraard is het dan belangrijk dat je het niet erg vind dat je blootgesteld wordt aan de behoefte van je voorganger… 

chemisch-toilet-kopen

En dan nu de nadelen van een chemisch toilet:

Nadeel 1 - Chemisch toilet legen

Een minder leuk klusje is het legen van het chemisch toilet. Om het toilet fris te houden is het verstandig om een draagbaar chemisch toilet 1x in de 2-5 dagen te legen. Dit kun je doen op de daarvoor ingerichte loosplaatsen, zoals op de camping. Bekijk hier Nederlandse loosplaatsen >>

Waar je na het gebruik van een ‘gewoon’ toilet alles met 1 knop doorspoeld en automatisch in het riool belandt, is dit bij een chemisch toilet niet het geval. Je zal 1x in de zoveel tijd de afvaltank moeten legen op een plek waar dit toegestaan is.

Ondanks dat de afvaltankvloeistof alles afbreekt en de geur dempt is het legen van de afvaltank helaas geen fris karweitje (en dat zal het ook nooit worden). Anderzijds weegt dit niet op tegen het gemak is onze ervaring. Na het legen kun je de afvaltank even schoonspoelen en desnoods reinigen met een goede tankreiniger zoals de Thetford Duo Tank Cleaner Concentrated Reiniger. Zo blijft je draagbaar chemisch toilet lekker fris! 

chemisch-toilet-kopen

Filmpje:
Hoe chemisch toilet legen?

Nadeel 2 - Gebruik van chemicaliën

Als je een chemisch toilet gaat kopen ontkom je er niet aan om chemische middelen te gebruiken, zodat je het chemisch toilet goed schoon en fris kan houden. Zelf gebruiken we de blauwe toiletreiniger voor de afvalwatertank om de ontlasting af te breken en de luchtjes te maskeren. Voor het doorspoelen van ons draagbaar chemisch toilet gebruiken we de roze toiletreiniger. Wil je liever een  milieubewuste toiletvloeistof gebruiken kies dan de groene toiletreiniger voor een biologische werking.  

Chemisch-toilet-kopen-beste-chemisch-toilet-vloeistof-voordelen-en-nadelen-chemisch-toilet

Filmpje:
Welke toiletvloeistof gebruiken?

Nadeel 3 - Gebruik geen normaal toiletpapier!

Waar je misschien niet als eerste aan zal denken is het toiletpapier. Normaal toiletpapier die je ook thuis in het toilet gooit kun je beter niet in het chemische toilet deponeren. De kans is erg groot dat dit toiletpapier niet verteerd en zorgt voor verstoppingen, zodat de afvaltank lastig te legen is. Niemand zit er op te wachten om met je handen o.i.d. de afvaltank te moeten legen! Daarnaast is het maar de vraag of je alles uit de afvaltank krijgt. Wees verstandig en kies voor een goed afbreekbaar toiletpapier zoals de Thetford Aqua Soft Toiletpapier en kies dan gelijk de voordeelverpakking, dat scheelt weer in aanschaf!

Benieuwd naar het afbreken van gewoon toiletpapier en toiletpapier speciaal voor chemische toiletten? Bekijk onderstaand filmpje: 

Filmpje: Toiletpapier chemisch toilet

Top 3 beste chemische toiletten:

Beste-Chemisch-toilet-beste-chemisch-toilet-hoog-model-chemisch-toilet-vloeistof

Thetford Porta Potti 365 chemisch toilet

Bestel
bij Bol.com
chemisch-toilet-kopen

Thetford Excellence 565P Porta Potti

Bestel
bij Bol.com
chemisch-toilet-kopen

Bo-Camp Camping Toilet

Bestel
bij Bol.com

Meest gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een chemisch toilet?
De voordelen van een chemisch toilet is dat je de keus hebt uit een vast toilet of een draagbaar toilet. Een draagbaar toilet is makkelijk overal mee naar toe te nemen en op vrijwel alle plekken neer te zetten. Daarnaast is een draagbaar chemisch toilet erg betaalbaar. Het goedkoopste model kost slechts enkele tientallen euro's.

Wat zijn de nadelen van een chemisch toilet?
Een chemisch toilet heeft ook enkele nadelen. Zo is het legen van de afvaltank vaak een vieze aangelegenheid, zeker wat luchtje betreft. Je ontkomt er dan ook niet aan om een chemische toiletreiniger te gebruiken die de ontlasting afbreekt en zorgt voor een frisse geur. Ook kun je in een chemisch toilet beter geen gewoon toiletpapier gebruiken, maar speciaal snel afbreekbaar toiletpapier. Zo voorkom je verstoppingen en het onfrisse karwei om de afvaltank leeg te moeten halen.

Wat is het beste chemisch toilet?
Op dit moment is het beste chemische toilet de Thetford Porta Potti 365 chemisch toilet.

Waarom een chemisch toilet kopen?
Niets is zo vervelend als op je vakantiebestemming aankomt en er is geen toiletgelegenheid of je moet er een eind voor lopen. Zeker als het buiten donker is of als het regent, is het geen pretje om ver te moeten lopen. Ook als je kleine kinderen hebt is het vooral in de nacht erg handig dat je niet over een donkere camping hoeft te lopen. Ook kan een chemisch toilet handig zijn als je aan het verbouwen bent en tijdelijk geen vast toilet tot je beschikking hebt. Wil je weten welke 10 chemische toiletten het beste uit ons onderzoek naar voren zijn gekomen? Bekijk dan dit artikel

Wat kost een chemisch toilet?
De prijs voor een chemisch toilet begint bij ca. € 70,- en kan oplopen tot wel € 1000,-. Bekijk hier de verschillende modellen.

Waar koop ik een goed chemisch toilet?

Uit ons onderzoek komt naar voren dat je een goed chemisch toilet kan kopen bij Bol.com of Amazon.nl