Beste-hangmat-beste-hangmat-met-standaard-hangmat-kind-hangmat-baby-hangmat-familie-hangmat-gezit-hangmat-2-persoons-waar-op-letten-bij-kopen-hangmat

Hangmat kopen? 9 Tips waar je zeker op moet letten!

Zit je eraan te denken om een hangmat te kopen? Voordat je tot aanschaf overgaat is het verstandig om met verschillende zaken rekening te houden. Zo voorkom je een keuze die je achteraf zou willen veranderen en zorgt het ervoor dat je gelijk de beste keus voor een hangmat maakt. 

Lees onze 9 tips rustig door en ontdek welke hangmat het beste bij jou past! 

Hangmat kopen? 9 Tips waar  je op moet letten!

1. Voor hoeveel personen de hangmat geschikt moet zijn?
2. Hoe breed is de hangmat?
3. Wat moet het minimale draagvermogen van de hangmat zijn?
4. Hoeveel spankoorden heeft de hangmat?
5. Hoeveel ruimte heb je nodig voor het ophangen van je hangmat?
6. Waar kun je de hangmat aan ophangen?
7. Welk model hangmat heeft je voorkeur?
8. Van welk materiaal moet de hangmat gemaakt zijn?
9. Welk bedrag heb je over voor het kopen van een hangmat?

Hieronder leggen we je per punt precies uit waar je op moet letten als voordat je een hangmat koopt.

Tip 1: Voor hoeveel personen moet de hangmat geschikt zijn?

Voordat je een hangmat aanschaft is het belangrijk om te weten voor hoeveel personen de hangmat geschikt moet zijn. Zo zijn er eenpersoons hangmatten, tweepersoonshangmatten, maar ook familiehangmatten of hangmatten voor kinderen of baby's. Een hangmat voor één persoon, een kind of baby heeft vaak een lager draagvermogen en is kleiner dan een hangmat voor twee of meer personen. Daartegenover staat dat een hangmat voor twee of meer personen groter zijn en een hoger draagvermogen hebben. Ook nemen grotere hangmatten meer ruimte in beslag om op te hangen. Grotere hangmatten hebben ook vaak een stevige kussen of meerdere kussens voor extra comfort tijdens het liggen.
   'Lees ook: 10x Beste hangmatten van dit moment.'
Beste-hangmat-beste-hangmat-met-standaard-hangmat-kind-hangmat-baby-hangmat-familie-hangmat-gezit-hangmat-2-persoons-waar-op-letten-bij-kopen-hangmat

Tip 2: Hoe breed is de hangmat?

Wat ook belangrijk is, is de breedte van de hangmat. Over het algemeen geldt: Hoe langer de persoon die de hangmat gebruikt, hoe breder de hangmat moet zijn. Heel je lichaam moet diagonaal in de hangmat passen, zodat er geen druk ontstaat op de onderrug.

Wil je dus met meerdere personen in een hangmat liggen, dan zul je een grotere hangmat aan moeten schaffen. Het draagvermogen is uiteraard ook van belang. Hier zullen we verderop in dit artikel meer over verstellen. Zit je met een beperkte ruimte om de hangmat op te hangen, dan zijn er gelukkig ook hangmatten die korter zijn, maar niet inleveren op ruimte en comfort tijdens het liggen.  

Tip 3:
Wat moet het  draagvermogen van de hangmat zijn?

Een hangmat is verkrijgbaar in allerlei soorten draagvermogen. Hou hier dus rekening mee als je een hangmat aan wilt schaffen. Zo zijn er hangmatten met een draagvermogen van 100 kg of 180 kg, maar ook hangmatten voor de hele familie met een draagvermogen van 400 kg(!). Zodra je weet met hoeveel personen je in een hangmat wil kunnen liggen, kun je dit omrekenen naar het draagvermogen wat minimaal nodig is. Zo ontstaan er geen onveilige situaties tijdens het liggen in de hangmat, niemand heeft er namelijk iets aan als de hangmat het begeeft door een te zwaar gewicht. 

Tip 4:
Hoeveel spankoorden heeft de hangmat?

Waar je misschien niet aan zou denken is het aantal spankoorden wat de hangmat heeft. Kijk hier vooraf naar, omdat een hangmat met veel koorden is namelijk sterker en duurzamer dan een hangmat met relatief weinig koorden aan beide uiteinden. Op de uiteinden van de hangmat komt namelijk de meeste kracht te staan, vandaar dat meer koorden eigenlijk altijd beter is.

Tip 5: Hoeveel ruimte heb je nodig voor het ophangen van je hangmat?

Hoeveel ruimte heb je eigenlijk nodig om een hangmat op te hangen? Met behulp van onderstaande uitleg kun je eenvoudig uitrekenen welke afmeting spandoek het beste in jouw tuin, op je balkon of in je huis past.

We kijken naar 3 verschillende type hangmatten:
1. Traditionele hangmat (zonder spreidstokken).
2. Hangmat met spreidstokken.
3. Hangmat met standaard

1. Traditionele hangmat zonder spreidstokken:

Om een traditionele hangmat zonder spreidstokken op te hangen, heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je deze tussen  twee bomen, een boom en een muur, twee palen of twee muren ophangen. De minimale tussenafstand van de bomen, palen of muren moet 90% van de totale lengte van de hangmat zijn. Verstandig is wel om er rekening mee te houden dat de hangmat tot 15% in lengte uitrekt als je deze gebruikt.

Hoe hang je de hangmat op? Met behulp van touwen (bij bomen en palen) of haken (bij muur en plafond) kan de hangmat opgehangen worden.

Wat als bomen, palen of muren ver uit elkaar staan? Verleng dan de hangmat met touwen of kettingen. In dit geval moet je er wel op letten dat de ophangpunt hoger geplaatst moet worden.

Wat als je niet voldoende ophangruimte voor een hangmat hebt? Het kleiner maken van de hangmat (op welke manier dan ook) heeft weinig zin, omdat je daardoor geen comfortabele houding meer kan vinden. De weerstand van de hangmat wordt in dat geval benadeeld. Je kunt dan beter kijken of een hangstoel iets voor jou is.

Hoe hoog hang je de hangmat op? De minimale hoogte waarop je een hangmat ophangt is 40% van de lengte van een hangmat. Dus... is je hangmat bijvoorbeeld 300 cm lang, dan is de minimale ophanghoogte 120 cm. Het laagste punt van de hangmat moet bij gebruik ergens tussen de 20 en 40 cm boven de grond hangen.

💡Extra tip: Let er bij het installeren op dat de hangmat niet al te gespannen staat!

Beste-hangmat-beste-hangmat-met-standaard-hangmat-kind-hangmat-baby-hangmat-familie-hangmat-gezit-hangmat-2-persoons

2. Hangmat met spreidstokken:

Schaf je een hangmat met spreidstokken aan, dan hebben we te maken met een andere afstand tussen de ophangpunten en een andere ophanghoogte.

Omdat een hangmat met spreidstokken meer gespannen moet staan, moet de afstand  tussen beide bomen, palen en/of muren 100% van de totale hangmatlengte zijn. De ophanghoogte van een hangmat met spreidstokken moet minimaal 25% van de hangmatlengte zijn.

Kort samengevat betekent dit het volgende: heeft je hangmat een lengte van 300 cm, dan heb je minimaal een tussenruimte tussen bomen, palen en muren nodig van 300 cm. De hoogte van de ophangpunten moet in dit geval minimaal 25% van de hangmatlengte zijn, dus is dat bij deze hangmat minimaal 75 cm vanaf de grond. Op deze manier creëer je een ideale en comfortabele lighouding in je nieuwe hangmat!

Beste-hangmat-beste-hangmat-met-standaard-hangmat-kind-hangmat-baby-hangmat-familie-hangmat-gezit-hangmat-2-persoons

3. Hangmat met standaard

Gaat je voorkeur uit naar een hangmat met standaard, dan is het eerst handig om te kijken hoe lang en breed de standaard in zijn geheel is. Bij HangmatGigant.nl of DeHangmat.nl of Bol.com staat duidelijk omschreven hoe lang en breed een standaard voor hangmatten is. Zo varieert bijvoorbeeld de lengte van een standaard van 295 cm tot ruim 400 cm. Check vooraf of de standaard ook in jouw tuin, huis of op een andere plek past.

    'Lees ook: 10x Beste hangmat met standaard + Tips!'

Beste-hangmat-beste-hangmat-met-standaard-hangmat-kind-hangmat-baby-hangmat-familie-hangmat-gezit-hangmat-2-persoons

Tip 6:
Waar kun je de hangmat aan ophangen?

Een hangmat kun je op verschillende manieren ophangen. Zo kun je deze met haken aan een muur of plafond bevestigen, maar ook met een touw aan bomen of palen. Op deze manier is een hangmat behoorlijk veelzijdig in gebruik. Heb je liever een standaard, dan kun je die in veel gevallen ook los bijbestellen of kiezen voor een combinatie-deal wat vaak nog een bepaalde korting geeft. 


Op internet kwamen we ook nog onderstaand filmpje tegen. In dit filmpje zie je hoe je zelf vrij eenvoudig een DIY constructie in je tuin kunt maken, waaraan je je nieuwe hangmat op kan hangen. Erg duur hoeft een standaard voor je hangmat dus niet te zijn!

💡Video:

Zo maak je een handige constructie voor de hangmat in je tuin

Tip 7:
Welk model hangmat heeft je voorkeur?

Hoewel je misschien weet dat er verschillende soorten en modellen hangmatten zijn, is het wel handig om voor aankoop goed na te denken wel model je voorkeur heeft. Zo zijn er de traditionele eenpersoons hangmatten, hangmatten met een spreidstok, hangmatten met een standaard, tweepersoonshangmatten, familiehangmatten, reishangmatten, maar ook kinderhangmatten en babyhangmatten. 


Zoals we eerder al aangaven is dit voor iedereen weer anders. Welk type hangmat het beste bij jou past hangt af van je voorkeuren en de ruimte die je hebt om een hangmat op te hangen of neer te zetten. Zo heeft een grotere familiehangmat of hangmat met standaard meer ruimte nodig. 

Tip 8:
Van welk materiaal moet de hangmat gemaakt zijn?

Hangmatten zijn er in verschillende materiaalsoorten. De meeste hangmatten zijn verkrijgbaar in katoen, nylon, polyester, parachutestof en olefin. Er zijn ook hangmatten die gemaakt zijn van katoen en polyester. Deze hangmatten behouden meer hun vorm tijdens het gebruik en na een flinke bui regen. Niet ieder materiaalsoort is geschikt voor alle weersomstandigheden. 


Wat ook belangrijk is, is het schoonmaken van het doek. Ga na of je de hangmat met een doek moet reinigen of dat je deze ook in de wasmachine kunt wassen. Zo kun je een hangmat met spreidstokken niet in de wasmachine doen en een traditionele spandoek van katoen bijvoorbeeld weer wel.

Tip 9:
Welk bedrag heb je over voor het kopen van een hangmat?

Wellicht heb je het al ontdekt... Hangmatten zijn verkrijgbaar tegen een prijs van enkele tientallen euro's of zelfs enkele honderden euro's. Vaak is een hangmat van goede kwaliteit ook wat duurder. Kijken we op internet dan zien we veel verschil in kwaliteit. Daarnaast is het echt niet nodig om de duurste hangmat te kiezen. Zo is een hangmat met een gemiddelde prijs vaak al erg degelijk, comfortabel en leuk om te zien. 


Wil je weten wat de beste hangmatten van dit moment zijn? Bekijk hier onze top 10  hangmatten >>

Anderen bekeken ook:

Beste-hangmat-beste-hangmat-met-standaard-hangmat-kind-hangmat-baby-hangmat-familie-hangmat-gezit-hangmat-2-persoons-waar-op-letten-bij-kopen-hangmat

Hangmat kopen? Dit zijn de 10 beste hangmatten!

Camper-huren-met-hond-camper-huren-duitsland-camper-huren-nederland-camper-huren-noorwegen-camper-huren-canada-camper-huren-amerika-camper-huren-zeeland

Camper huren? 5 Betrouwbare websites!

Beste-Chemisch-toilet-beste-chemisch-toilet-hoog-model-chemisch-toilet-vloeistof

5x Beste chemische toiletten op een rijtje!